Gombotából készül az öhöm – Matyóföld

Gombotából készül az öhöm – Matyóföld

Nincs hozzászólás a(z) Gombotából készül az öhöm – Matyóföld bejegyzéshez

Az Észak-Magyarországi tájegységhez tartozik Matyóföld, melynek Mezőkövesd a központja. Szegény emberek éltek évszázadokon keresztül ezen a vidéken, akik a rendelkezésükre álló, egyszerű alapanyagokból remekműveket tudtak alkotni.

Ételeik elkészítésénél nélkülözhetetlen a vöröshagyma, ottani szóhasználat szerint a veres hagyma. Sokféleképpen darabolták, szeletelték, aprították, metélték vagy reszelték, attól függően, milyen étel készítéséhez használták fel.

Hetente többször főztek paprikás krumplit, ami gyorsan és változatosan elkészíthető étel. Készítették hosszú lével, zsírjára lepirítva sűrű szafttal, kolbásszal vagy kolbász nélkül, friss paprikával, paradicsommal, ízesítve, óvatosan főzve, hogy egyben maradjon a burgonya, villával még meg is törték egy kicsit.

Az öhöm is ilyen egytál – a határból hazatérve gyorsan elkészíthető volt, amelyet száraztésztából, úgynevezett gombótából készítettek. Apróra vágott hagymát kevés zsíron lepirítottak, rádobták a gombótát, és ezt is pirították. Annyi vízzel öntötték fel, hogy, éppen ellepje, kockára vágott krumplival főzték együtt, felfövéskor még egy adag gombótát adtak hozzá.

A talaj és éghajlati viszonyoknak köszönhetően ezen a tájon nagyon népszerűek a különböző káposztaételek. Az édes káposztát párolva, egy kis ecettel savanyítva főtt és sült húsok mellé savanyúság helyett adták, de savanyítva töltelékkel, káposztástésztának, hajdúkáposztának, korhelylevesnek is készítették.

Érdemes még megemlíteni a babot, amelyre szegény helyen gyakran még rántás sem jutott, de így megfőzve sóban, vízben is ehető volt. Babból készítették a karácsonyváró böjti levest, amely sárgarépával együtt puhára főzött bab. Elkészülte előtt melegített tejjel engedték föl bő lére. Máskor malackörömmel főzték a bablevest, de készítettek belőle főzeléket, babfasirtot is.

Nagy esemény volt télen a disznóölés, amely ellátta a családot szinte egész évre sózott-füstölt hússal, szalonnával. Néhány jellegzetes disznótoros étel: füle-farka pörkölt, majoránnás húsos metélt, tarhonyás sertéstüdő, savanyúvese.

Babfasírt
50 dkg szárazbab
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 zsemle
2 tojás
morzsa
só, paprika, csombor, őrölt koriandermag, petrezselyemzöld

A babot éjszakára áztassuk be. Öntsük le a levét, és friss vízben főzzük puhára. Kevés olajon pirítsuk meg, a finomra vágott hagymát a végén adjuk hozzá, és a fokhagymát is. A megfőtt babot húsdarálón tekerjük át. Turmixolhatjuk is, de akkor teljesen sima pépes lesz, a húsdaráló után kicsit darabos. A zsemlét kevés tejben áztassuk meg és nyomjuk ki. Gyúrjuk össze két tojással, a babbal, a pirított hagymával és a fűszerekkel. Attól függően, mennyire lágy a massza, gyúrjunk hozzá zsemlemorzsát A masszából formázzunk pogácsákat, forgassuk meg morzsában, és forró olajban süssük meg.

About the author:

Leave a comment

5 × egy =

Back to Top