MARHAJÓ?!
MARHAJÓ?!
Nincs hozzászólás a(z) MARHAJÓ?! bejegyzéshezAz élelmiszeripar nagyobb profitszerzése miatt fejlesztették ki a gigantikus méretű fehér-kék belga szarvasmarhafajtát.
Ez egy úgy nevezett tej- és húshasznú szarvasmarha fajta. A vágóértéke kiváló és mire vágásra kerül, addigra egy átlagos szarvasmarhának legalább a kétszeresét nyomja. A világ egyetlen olyan fajtája, amelyben a tenyészcél a culard (duplafarú) jelleg. Nagy növekedési erélyű, jó húsformákkal rendelkező fajta, színtiszta hús és izom.
A fajta kikísérletezésével már a XIX. században próbálkoztak, de a mai modern fajtát az 1950-es években Hansen professzor alkotta meg egy mesterséges megtermékenyítési központban, Belgiumban.
A fehér-kék belga kettősen izmolt fajta jellemzőjét a miosztatin gén eltávolítása vagy blokkolása eredményezte. Az emiatt létrejövő extra súlygyarapodás miatt pedig előfordul, hogy az állat bőre megreped, nem tud az extra húsnövekedéssel lépést tartani.
A fajta szaporítása csak mesterséges úton történik. Ennek nem csak a fajta tiszta jellegének a megtartása az oka, hanem a bika a legtöbb esetben jóval az 1 tonnát is meghaladja, így a vemhesítési folyamatot a tehenek nem élnék túl. A „dupla” farizomzat miatt a tehenek pedig képtelenek a normál szülésre, borjaikat császármetszéssel segítik a világra.
Magyarországon a 90-s évektől kezdve tenyésztik és kísérleteznek a fajtával, hogy még jobb tejelő és színhús vágómarhát állítsanak elő.
Leave a comment
You must be logged in to post a comment.