184 éve folyamatosan működik a világ legtartósabb eleme

oxfordbell

184 éve folyamatosan működik a világ legtartósabb eleme

Nincs hozzászólás a(z) 184 éve folyamatosan működik a világ legtartósabb eleme bejegyzéshez

Nem tudni, mi van a belsejében.

Az Oxfordi Egyetem Clarendon laboratóriumában látható egy igazi különlegesség: egy 184 éve működő csengő.

Az üvegharangban őrzött Oxford Electric Bellben, vagyis oxfordi elektromos csengőben az elektrosztatikus feszültség mozgat egy 4 milliméteres felfüggesztett kalapácsot két rézcsengő között.

A jelenkor szakértői értetlenül állnak a különleges szerkezet előtt.

A két rézcsengőt a Watkin and Hill nevű műhely készítette 1825-ben, felettük az olvasztottkén-borítás miatt kissé gyertyára hasonlító szárazelem található. Az elemek pontos anyaga és felépítése nem ismert. A korabeli technikai megoldások alapján arra lehet következtetni, hogy mintegy 2000 cink-szulfáttal átitatott papírkorong lehet a belsejében. A korongok egyik oldalára valószínűleg ónt, a másikra mangán-dioxidot ragasztottak, maga az elem nem száraz, és az elektrolit szerepét víz vagy vizet tartalmazó paszta tölti be.

oxfordbell

A szerkezet Robert Walker kísérletező kedvű tiszteletes nevéhez kötődik. Létrejötte óta kb. 10 milliárdszor csengetett. A két harang között 2 kilovoltos feszültség van, a standard 220 volt közel tízszerese, a kis kalapács minden ütésnél pár nanoampernyi töltést ad át, vagyis nagyon lassan meríti le az elemeket.

A clarendoni elem a világ legtartósabb ismert eleme. 

Hogy meddig működik még, nem tudni, annyi biztos, hogy nem egy örökmozgó. Vagy az elemek merülnek le, vagy a kalapács kopik el végleg. A Clarendon laboratórium egy működő fizikai kutatóhely, és a kutatók már várják a pillanatot, amikor megismerkedhetnek a Guinness-rekorder szuperelem valódi összetételével.

About the author:

Leave a comment

Back to Top