Kritikus helyzet: Kaliforniai, chilei, ausztrál héjas dió, ukrán, moldáv és román dióbél nyomja le a magyar diótermelők árait

dio-jo

Kritikus helyzet: Kaliforniai, chilei, ausztrál héjas dió, ukrán, moldáv és román dióbél nyomja le a magyar diótermelők árait

Nincs hozzászólás a(z) Kritikus helyzet: Kaliforniai, chilei, ausztrál héjas dió, ukrán, moldáv és román dióbél nyomja le a magyar diótermelők árait bejegyzéshez

A tavalyi, súlyosan aszályos évhez képest idén jobb szezonra számítottak, hiszen bőven esett csapadék, és a tavaszi fagyok sem okoztak károkat a diósokban, illetve a szemek mérete is megfelelő. Csakhogy a baktériumos betegségeknek a sok csapadék kedvezett.

Hazánkban a dióburok-fúrólégy most már minden évben megjelenik, de a nagyüzemekben okozott kárnál sokkal veszélyesebb kártételt okoz a kiskertekben, ahol nem tudnak megfelelően védekezni ellene. Egy diófa gyakran 6-10 méter magas, háti permetezővel, egyéb házi praktikákkal a hobbikertész nem boldogul.

dio-rosszA diótermesztők közellensége: a dióburok-fúrólégy

A dióburok-fúrólégy invazív faj, Amerikából került hozzánk Svájcon keresztül: nagyon hasonlóak nálunk a klimatikus viszonyok ahhoz, amit a tengerentúl megszokott, de itt nincs természetes ellensége, viszont a hazai 9 ezer hektárt meghaladó dióültetvény terített asztal a számára. Ha a nagyüzemekből fegyelmezett védekezéssel ki is verhető, a kiskertekben található diófákon megmarad, és onnan vissza-visszatér.

A betakarítási időszak kezdetéig legalább tíznaponta-kéthetente védekezni kellene a kártevő ellen, ami legalább 4-6 permetezést jelentene. Ez kiskertben megoldhatatlan, ráadásul az összes szomszédnak is így kellene tennie, különben jövőre minden kezdődik elölről.

A diótermelők nem számolnak jelentős áremelkedéssel a száraz, héjas dió, illetve a dióbél tekintetében, miközben költségeik jelentősen nőttek. A dióbél nagybani ára az importnál 2800–3500 Ft/kg, hazai I. osztályú terméknél 4000–4400 Ft/kg, ami most jellemzően a fogyasztói piacokon 4000–5200 Ft/kg közötti árat jelent. Az ukrán és a moldáv dió minden évben megtalálja az utat a magyar piacra. Főleg az ukrán ömlesztett dió minősége kétes, és pár száz forinttal olcsóbb is, mint a hazai. Nem ritka, hogy magyar dióként kerül forgalomba.

A dió termelői árai folyamatosan zuhannak. 2016–2021-ben 400–500 Ft/kg körül alakult a nyers, héjas dió nettó termelői ára, tavaly 350–400 Ft/kg, idén pedig inkább a 300 Ft/kg körül, vagy alatta libeg. Ugyanez igaz a szárított, osztályozott, zsákolt héjas dióra: 2016–2021 között 3,0 €/kg körül mozgott a 32+ méretkategóriájú dió átlagára, idén 2,0–2,5 €/kg közé várható.

Az árcsökkenés azért is hozza nehéz helyzetbe a termelőket, mert az elmúlt két évben mintegy 50 százalékkal nőttek a termelési költségek.

Az árzuhanás oka alapvetően a beáramló olcsó import (kaliforniai, chilei, ausztrál héjas dió, ukrán, moldáv és román dióbél), ami nyomottan tartja az európai árakat. Mindezek miatt a termelés hatékonyságának jelentős növelése nélkül (vagyis elérni a jelenlegi 1–2 t/ha-ról a 3–4 t/ha-os terméshozamot) versenyképtelen lesz a hazai diótermelés. Forrás: agrotrend.hu

About the author:

Leave a comment

Back to Top