A régi már nem, az új még nem: 4 hónap lóg a levegőben

helyhatósági

A régi már nem, az új még nem: 4 hónap lóg a levegőben

Nincs hozzászólás a(z) A régi már nem, az új még nem: 4 hónap lóg a levegőben bejegyzéshez

Az Alaptörvény tizenegyedik módosításával az Európai Parlament képviselői és az általános önkormányzati képviselői választást egy napon, 2024. június 9-én tartják. Azonban a 2019 őszén megválasztott önkormányzati képviselők és polgármesterek teljeskörű joggyakorlása 2024. október 1-ig tart.

Ezzel jogilag az a furcsa helyzet áll elő, hogy június 9-e és október elseje között még a 2019-ben megválasztott polgármester és képviselők mandátuma érvényes, másik oldalról pedig a június 9-én győztes településvezetők és önkormányzati képviselők csak október első napjától kezdik meg munkájukat.

A megyei és fővárosi kormányhivatalok belső körleveleiben a közelgő önkormányzati választásra tekintettel kockázati tényezőkre hívja fel a figyelmet.

Az európai parlamenti és az önkormányzati választások egy napon tartását annak idején a fideszes többségű törvényhozás költségtakarékossággal indokolta. A valós ok azonban egészen más lehet: a Fidesz-KDNP azzal, hogy az önálló- és pártlistás alapon működő európai parlamenti választáshoz odacsapta a helyhatósági voksolást, választástechnikailag összezavarta a helyzetet, hogy az ellenzék összefogása ne, vagy sokkal kevésbé valósulhasson meg. Hogy ez a kavarodás mit eredményez, hamarosan megtudjuk.

Magyar falu program: a friss pályázatokat még a régi polgármesterek nyújthatják be.

Ötezer lakosúnál kisebb települések pályázhatnak önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására a Magyar falu programban – jelentette be a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, Gyopáros Alpár. A felhívás keretösszege ötmilliárd forint, út-, illetve hídfelújításra 45 millió forintig, járdafelújításra 10 millió forintig lehet pályázni.

A pályázati felhívást már közzétették a magyarfaluprogram.hu oldalon. Pályázni június 12. és július 12. között lehet.

no comment

About the author:

Leave a comment

Back to Top