Zsírtalanított tücsökpor, lisztkukac, vándorszöcske és csótány – Biztos vagy benne, hogy ez jó neked?

lisztbogar

Zsírtalanított tücsökpor, lisztkukac, vándorszöcske és csótány – Biztos vagy benne, hogy ez jó neked?

Nincs hozzászólás a(z) Zsírtalanított tücsökpor, lisztkukac, vándorszöcske és csótány – Biztos vagy benne, hogy ez jó neked? bejegyzéshez

Az ENSZ jelentése szerint a következő 30 évben a világ népessége eléri azt a szintet, ahol hiány lesz az állati eredetű élelmiszerekből. A legújabb állati fehérje pótló, melyet az EU is engedélyezett az élelmiszerben és takarmányban való használatát, a rovar fehérjék. Még mielőtt mindenki hátradőlne, hogy meg van oldva a jövő nagy kihívása, sokmilliárd ember fehérje bevitele, gondolkodjunk egy kicsit.

Négy fajta fogyasztása engedélyezett az Eu-ban:

zsírtalanított tücsökpor, lisztkukac, vándorszöcske és a csótány.

tucsokpor

Az Európai Bizottság azért is javasolja, hogy az európai emberek is tegyék az étrendjük részévé a rovarokat, mert ezek az új élelmiszerként nyilvántartásba vett rovarok táplálóak, fehérjékben, vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerforrást jelentenek, tenyésztésük pedig környezetvédelmi szempontból fenntartható. Rámutattak arra is, hogy a világ egyes részein már az emberi étrend szerves részét képezik ezek az élőlények.

lisztbogar

A lisztbogár lárvája a lisztkukac, ami régóta bevált eleségállat, a hüllő- és madártartók mellett a sünök kedvelői is előszeretettel szaporítják és etetik kedvenceikkel, hiszen teljes értékű fehérjeforrást biztosít

A rovarok tenyésztéséhez sokkal kevesebb erőforrást kell felhasználni, mint a szarvasmarha, sertés vagy szárnyasok tenyésztéséhez, minimális vizet fogyasztanak, elhanyagolható mennyiségű metánt termelnek, felnevelésük csupán néhány hétig tart, és nagy területigényük sincs. Most már csak azt a kulturális szakadékot kell áthidalni, hogy az európai lakosság jellemzően nem rovarevő, így várhatóan hosszú idő kell majd ezeknek az új élelmiszereknek az elfogadásához, majdani elterjedéséhez az európai konyhákban…

A 2018-as rendelet alapján eddig az alábbi hat engedélyt adták ki, összesen négy rovarfajra és négy cégnek. Az engedélyezett rovarokat öt évig csak a kérelmeket benyújtó cégek, illetve az általuk erre külön felhatalmazottak forgalmazhatják. Az ötéves időszak elteltével mindenki előtt megnyílik a forgalmazás lehetősége, feltéve, hogy megfelel az engedélyekben szereplő gyártási, felhasználási és jelölési követelményeknek.
Jelenleg további két rovarfajra vannak elbírálás alatt lévő kérelmek, a fekete katonalégyre és a háziméhre.

Jó tudni, hogy nincs vizsgálat arra, hogy milyen méreganyagokat és patogéneket tartalmaznak, de akár 80 %-os is lehet ezek aránya, melyek az étkezési láncba kerülve átterjedhetnek az emberekre is. A 2023-as davosi gazdasági világtalálkozón bemutatásra került az a térkép, melyben egyszerre 30 központban, a világ minden táján egy időben kerülnek bevezetésre az állati fehérjéket helyettesítő termékek. A világ legjobb szakácsait próbálják rávenni, hogy érdekes ízeket, ínyencségeket készítsenek belőle, és alátámasszák a rovarevés fontosságát a klímaviszonyok és az elkerülhetetlen mezőgazdasági változások szempontjából.

Számos változatban kerülnek a fogyasztók elé a rovar-alapanyagok: a feldolgozott termékekben a sajtoktól a pékárun át egészen a fagylaltokig. Ezek a termékek az EU-s piacokon így hazánkban is a boltok polcaira kerülnek. A jelenlegi szabályok szerint a termék összetevő listáján se kötelező feltüntetni ezen összetevőket!

About the author:

Leave a comment

Back to Top