A kullancs eltávolítása

kullancs

A kullancs eltávolítása

Nincs hozzászólás a(z) A kullancs eltávolítása bejegyzéshez

 Kicsi, de rettegett élősködő a kullancs. Ha már megtalált bennünket, az a fontos, hogy minél hamarabb szabaduljunk meg tőle. Nem kell orvoshoz rohanni!

A csípés napján viszonylag még könnyű bőrünkről letépni (ujjal, körömmel vagy bicskával). Azonnal pusztítsuk el! A fej beleszakadása egy másik hiedelem forrása. A fej kitinpáncélból van, és ha netán bennszakad, néhány nap múlva kilökődik magától mint az apró szálka. Szívóormányán elhanyagolható fertőzőanyag van. Annál veszélyesebb viszont a potroh felszakadása. Akkor szinte biztos, hogy a seben keresztül a fertőzött kullancs béltartalma bekerül a szervezetünkbe. Ezért nem szabad tűvel, hegyes vagy lapos végű csipesszel operálni. De a legrosszabb, ha a kullancs kiálló potrohát benyálazva vagy bezsírozva spirálisan tekergetni kezdjük. A megrémült állat egyfelől igyekszik még beljebb ásni magát, másrészt a potroh ingerlése fokozottabb öklendezésre készteti. Szinte pumpáljuk magunkba a fertőzött béltartalmat.

Fájdalommentes csípés

Az orvostudomány is tanulhatna tőle, hogy milyen gondosan és szakszerűen választja meg a „szondázás” helyét. Nyálával érzésteleníti a bőrfelületet, majd speciálisan képzett első lábaival vág rajta rést és egyúttal le is horgonyozza magát. Az első órákban csak nyiroknedvet szív. Rendszerint 4-6 óra múltán megtalálja a legközelebbi kapilláris véreret. Átvágva az érfalat, most már célhoz ért! Megkezdődhet a vér lassú kiszivattyúzása. A véralvadást nyálával képes meggátolni. A vérszívás időtartama a kullancs nemétől és fejlettségi állapotától függ. A hímnek elég néhány órai szívás, míg a nimfa (az ivarérett „lány”) már napokig szinte megrészegül az éltető vértől. A petézni készülő anya több mint egy hétig csüng a véradó állomáson.

About the author:

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top