A nő, aki a tárgyalóteremben lőtte le kislánya gyilkosát

marianne-bachmeier

A nő, aki a tárgyalóteremben lőtte le kislánya gyilkosát

Nincs hozzászólás a(z) A nő, aki a tárgyalóteremben lőtte le kislánya gyilkosát bejegyzéshez

981. május 6-án Marianne Bachmeier tüzet nyitott egy zsúfolt tárgyalóteremben, és agyonlőtte a 35 éves férfit, akit kislánya meggyilkolásával vádoltak. A nő nyolcszor lőtte hátba a férfit, aki ott helyben meghalt, miután hat golyó célba talált.

A 31 éves Marianne Bachmeier, aki a “bosszúálló édesanyaként” vált híressé Németországban, egyedül nevelte a kislányát, és igyekezett megadni neki a lehető legjobb életet, miután neki magának is nehéz gyerekkora volt. Kislánya, Anna, 1980-ban 7 éves volt. A nőnek korábban, 16, illetve 18 éves korában már született két lánya, akiket örökbeadott.

1980. május 5-én a 7 éves Anna összeveszett az édesanyjával, és meglógott az iskolából. Nem sokkal később elrabolta őt Klaus Grabowski, egy 35 éves hentes, aki azzal az ürüggyel csalta el, hogy ha elmegy hozzá, játszhat a macskáival.

Grabowski több órán át tartotta fogva a kislányt az otthonában, eközben szexuálisan bántalmazta, majd végül megfojtotta a menyasszonya harisnyájával. A nyomozás során kiderült, hogy összekötözte a kislány holttestét, egy dobozba rejtette, és a közeli csatorna partján hagyta. Végül menyasszonya volt az, aki a rendőrség kezére adta.

Klaus Grabowskit már ismerték a nyomozók, mivel korábban két lányt is bántalmazott. 1976-ban önként alávetette magát a kémiai kasztrálásnak, bár később kiderült, hogy hormonkezeléssel megpróbálta visszafordítani a folyamatot.

marianne-1

Marianne Bachmeier bosszúja a tárgyalóteremben

Grabowski a bíróságon azt vallotta, hogy nem akarta bántani Annát. Azt állította, hogy a kislány csábította el őt, azután pedig megpróbálta megzsarolni, és azzal fenyegette meg a férfit, hogy elmondja az édesanyjának, hogy megfogdosta, ha nem ad neki pénzt. Grabowski azt mondta, azért ölte meg a kislányt, mert félt, hogy újra börtönbe kerül.

A tárgyalás harmadik napján, a nyugat-németországi Lübeck járási bíróság ülésterme zsúfolásig tele volt emberekkel, amikor Marianne Bachmeier váratlanul fegyvert rántott, és többször is hátba lőtte lánya gyilkosát. A nyolc golyóból hat talált célba, és a férfi még a helyszínen meghalt.

Guenther Kroeger bíró később azt mondta, hallotta, amikor a nő azt mondta, hogy meg akarta ölni Grabowskit. Ezt később az összetört szívű édesanya saját maga is bevallotta: “Megölte a lányomat. Szemből akartam lelőni, de végül hátba lőttem. Remélem, meghalt” – mondta.

A nő elleni ítélet megosztotta az országot

Az édesanya esete, aki megbosszulta lánya halálát, gyorsan elterjedt a német majd a nemzetközi sajtóban is.

A Stern német hetilap egész cikksorozatot jelentetett meg az üggyel kapcsolatban. Miután a magazin munkatársai felvették vele a kapcsolatot, a nő beleegyezett abba, hogy 250 ezer márkáért, ami körülbelül 158 ezer dollárnak felel meg, nyilvánosságra hozzák a teljes történetét.

A magazin hatalmas sikert aratott a bosszúálló édesanyáról szóló cikkeivel. Az olvasók véleménye megoszlott a kérdésben. Voltak, akik szerint Marianne csak egy gyászoló édesanya volt, aki bosszút akart állni lánya kegyetlen haláláért, mások azonban őt magát is bűnözőnek tartották, és elítélték a cselekedetét.

Ami az eset jogi oldalát illeti, a bíróságnak el kellett döntenie, hogy emberölés vagy szándékos emberölés, vagyis gyilkosság vádjával ítélik el a nőt, ez a megkülönböztetés ugyanis sokat számított az ítélethozatalnál. Végül emberölés vádjával ítélték el 1983-ban, és 6 év börtönbüntetést kapott.

Az Allensbach Intézet felmérése szerint a válaszadók 27%-a túl szigorúnak találta az ítéletet, 25%-uk éppen az ellenkezőjét gondolta, és azt mondta, a bíróság túlságosan elnéző volt, 28% szerint pedig helyesen ítéltek.

A téma sokáig terítéken volt, és szakemberek és civilek diskurzusának középpontjában az állt, hogy egy élet elvétele milyen következményekkel járjon. Főleg olyan esetben, ha valaki visszaeső az adott bűncselekmény típusában.

marianne

Élet a börtön után

Marianne Bachmeier végül csak a kiszabott büntetés felét töltötte le, és 1985 júniusában kiengedték a börtönből. A nő ezután Nigériába költözött, ahol férjhez ment, és az 1990-es évek elejéig ott élt.

Később elvált, Szicíliába költözött, és ott élt egészen addig, amíg hasnyálmirigyrákot nem diagnosztizáltak nála. Ekkor visszatért Németországba. 1996-ban, 46 éves korában hunyt el, és Lübeckben temették el, kislánya mellé.

About the author:

Leave a comment

Back to Top