Tisztességtelen eszközök a választás során

Tisztességtelen eszközök a választás során

Nincs hozzászólás a(z) Tisztességtelen eszközök a választás során bejegyzéshez

Az önkormányzati választás menetében több pontján is tisztességtelen módszerekkel találkoztunk – nyilatkozta Tóth Katalin, a Civil Mozgalom országos koordinátora.

– Ilyen volt az ajánlószelvény gyűjtés, melynek során a pénzért való vásárlás és a más nevében gyűjtés nem számított egyedi esetnek, sőt egyre gyakoribb, hogy a nagy pártok a rivális gyengítését egy másik párt kopogtatócédulás támogatásával kívánják elérni.

– Furcsa dolgok történnek egyes helyi médiáknál is. Míg az új jelentkezők kiszorulnak, és esetleg csak pénzért vásárolhatnak hírfelületet, addig a hatalmon lévő polgármesterek minden lépéséről beszámolnak.

Több esetben tapasztaltak nyílt vagy burkolt fenyegetőzést, sőt hallottak a láncszavazás modern formájáról is, amikor csak annak jár a beígért pénz, aki mobiltelefonjával lefényképezte, hogy tényleg arra szavazott-e, akire kellett.

– Messze vagyunk attól, hogy a választás kapcsán esélyegyenlőségről és tisztességes feltételekről lehessen beszélni. Jó lenne végre egy olyan választási törvény, ami nem csak a hatalmon lévő pártok érdekeit veszi alapul. Hogy ez hogyan érhető el, azt nem tudjuk. Azt sem, hogy mikor. Hiszen a törvényeket, a választási törvényeket és szabályokat is a hatalmon lévők hozzák, s nagy államférfi-erényeket kellene megcsillogtatni, hogy túllépjen a törvényalkotó a saját árnyékán, magyarán, hogy a saját pillanatnyi érdeke ellenében, ám a demokrácia és az esélyegyenlőség szellemében hozzon rendeleteket. – nyilatkozta a Civil Mozgalom országos koordinátora.

H.L.

About the author:

Leave a comment

Back to Top