Tiltakoznak: Üres címoldallal jelentek meg az osztrák lapok

OSZTRAK-LAPOK

Tiltakoznak: Üres címoldallal jelentek meg az osztrák lapok

Nincs hozzászólás a(z) Tiltakoznak: Üres címoldallal jelentek meg az osztrák lapok bejegyzéshez
A sajtószabadság napján, május 3-án Ausztriában több millió ember kedvenc lapjának üres címlapjával  szembesülhetett.

Hogy mi az, ami 18 egymással normál esetben konkuráló lap főszerkesztőjét közös kiállásra késztette?

A médiacégek így tiltakoztak a kormány azon törvénytervezete ellen, amely német mintára kiterjesztené a közmédiát, az ORF-et finanszírozó kötelező havi  hozzájárulás fizetését az összes osztrák háztartásra. Ez 22,45-28,65 euró közötti összeg. Vagyis gyakorlatilag kötelező lesz előfizetnie az osztrák lakosságnak, akár tetszik neki a műsor, akár nem.

A kormány úgy számol, 525 ezer háztartástól és 100 ezer cégtől tudnak így még pénzt beszedni, összesen 34 millió euró (12,8 milliárd forint) pluszhoz juttatva a közmédiát.

A balliberális bécsi Der Standard napilap ügyvezetője szerint a magánkézben lévő média összeroppanását jelentheti az intézkedés, ugyanis ledolgozhatatlan  versenyelőnyhöz juttatja az ORF-et.

A Kleiner Zeitung főszerkesztője szerint az ORF olyan, mint az ingyen sör: nekik ugyanis paywall mögé kell rakniuk a tartalmaikat ahhoz, hogy meg tudjanak élni az újságírásból, ehhez képest az ORF azt terjeszt szabadon a neten az emberek által kötelezően befizetett pénzből, amit csak akar. Attól tart, hogy hosszútávon kiüresedik emiatt az osztrák médiapiac, és azon már csak az állami média, a pártok által fenntartott lapok és az amerikai-kínai közösségi médiák maradnak meg.

Az ORF  (Österreichischer Rundfunk) osztrák állami közszolgálati műsorszolgáltató, a legnagyobb elektronikus tömegmédia Ausztriában. Székhelye Bécs, de  mind a kilenc szövetségi tartományban van stúdiója. Az ORF három televíziós csatornát, három nemzeti és kilenc regionális rádió programot üzemeltet.

About the author:

Leave a comment

Back to Top