Kerti praktikák

gilisztauzo

Kerti praktikák

Nincs hozzászólás a(z) Kerti praktikák bejegyzéshez

 Mindegy, hogy kicsi vagy nagy a kertünk, vagy épp csak pár erkélyládányi területünk van, az a lényeg, hogy műveljük!

Padlizsán – a bogaras növény

A padlizsán melegigényes. És van egy rossz tulajdonságuk: a burgonyabogarak még a burgonyánál is jobban szeretik, és ezért hatalmas pusztítást tudnak végezni. Van, aki esküszik az akkus morzsaporszívóra. Az tökéletes fegyver az ellenük vívott harcban.

Babtámasz és uborkaháló

A karós baboknak építsünk támrendszert. Négy karót szúrjunk le a földbe egy 0,5×0,5 méteres négyzet sarkain, majd kössük össze másfél méter magasságnál. A karók mellé vessünk 2-3 szem babot.
Az uborkát hálóra futtassuk, hogy öntözéskor is száraz maradjon a levele. A vizet neki és a paradicsomnak is közvetlenül a tövére öntsük.

Kártevők ellen

Megfelelő növénytársítással természetes módon távol tarthatjuk a kártevőket. A paradicsom és az uborka mellé duggassunk fokhagymát, így megelőzhetjük a gombás betegségeket. A paradicsom és a zeller viszont a káposztafélék őre, a levéltetvek ellensége. A borsikafűvel a fekete babtetvek vannak haragban, a körömvirággal és a büdöskével pedig a fonálférgek. A két utóbbi növényből mindig vessünk a zöldséges ágyásokba.
A bazsalikom az uborkának lehet hasznos szomszédja, mert a kényes növényt óvja a lisztharmattól. A hagyma és a sárgarépa kölcsönösen riasztja egymás kártevőit: a hagyma- és a sárgarépalegyet. A kapor szinte minden zöldségfélére előnyös hatású: serkenti a csírázásukat és fokozza ellenálló képességüket.

Csináld magad!

Nemcsak az segít, ha a gyógynövényeket a haszonnövények mellé ültetjük, hanem a belőlük készült levekkel is hasonló eredményeket érhetünk el. A növényi levek elkészítéséhez használhatunk friss vagy szárított növényeket. Ha magunk nem szárítottunk, nyugodtan megvehetjük a kereskedelemben kapható szárított gyógynövényeket. A léhez legjobb az esővíz, de legalábbis lágy vizet használjunk, és ne fémedényben készítsük! Ha frissen szedett növényből készítjük, öntsük fel vízzel, jól gyúrjuk át, majd hagyjuk állni.

E körből a legismertebb a csalán, mely ásványianyag-tartalmának köszönhetően erősíti a növényeket.

Csalánfőzet-készítés: 1 kg friss (15 dkg szárított) csalánhoz 10 l vizet adunk, majd 36-48 óra állás után hígítatlanul használhatjuk. Ha 2 hétig erjesztjük – amit lakásban ne tegyünk, mert a szag minket is elűz -, akkor már 1:50 hígításban hetente használjuk permetlének. Öntözővízbe is tehetjük, de közvetlenül a növényre is permetezhetjük. Az is nagyon hatásos, ha a csalánt talajtakaróként szétterítjük, mert a benne található vas és nitrogén így bemosódik a talajba.

A mezei zsurlót gombabetegségek ellen megelőzésként használhatjuk, mert magas szilíciumtartalma erősíti a sejteket, így a növények ellenállóbbak lesznek.
Elkészítés: 30 dkg zsurlót 5 l vízben 1 órát főzzük, majd ha kihűlt, ötszörös hígításban permetezünk vele.

A gilisztaűző varádics rovarok ellen véd por vagy permet formájában.
Elkészítés: 30 dkg varádicsvirágot leforrázunk 10 l vízzel, kihűtjük, és máris permetezhetünk vele.

gilisztauzo

A fokhagyma ültetve és locsolva egyaránt elűzi a talajlakó kártevőket az ágyásból.
Elkészítés: Az összezúzott fokhagymát növényi olajjal leöntjük, hogy ellepje, 2 napig a hűtőszekrényben állni hagyjuk, majd leszűrjük és vízzel hígítjuk (4 ek olaj + 4 dl víz).

About the author:

Leave a comment

Back to Top