Természetes növényvédő szerek

nov-ved

Természetes növényvédő szerek

Nincs hozzászólás a(z) Természetes növényvédő szerek bejegyzéshez

Az alábbiakban olyan rovarölők elkészítési módját adjuk meg, amelyek természetes összetevőket tartalmaznak, így biztonságosan alkalmazhatóak a zöldségeskertben. Olcsóbbak és megbízhatóbbak, mint a kereskedelemben kapható vegyszerek, és veszélytelenek a növényekre nézve!

• Hogyan készítsünk természetes rovarirtót?
A permetlé elkészítéséhez meleg vizet használjunk, és akkor permetezzünk vele, ha a hőmérséklete 15-33°C, mert így bizonyosan nem fogja megégetni a növények leveleit. Ne permetezzünk vele forró nyári napon.
Használat előtt próbáljuk ki a rovarölő sprayt, úgy, hogy csak egy pár levelet fújunk be vele. Ha károsítja ezeket a leveleket, változtassunk az összetételen, szükség szerint kevesebb víz vagy olaj hozzáadásával.
• Olaj alapú természetes rovarirtó spray
Keverjünk össze egy csésze növényi olajat (pl. napraforgóolaj) és egy evőkanál mosogatószert. Tároljuk befőttesüvegben. Amennyiben spray formában szeretnénk alkalmazni, akkor keverjünk össze fél teáskanál olajat és fél teáskanál mosogatószert egy csésze vízzel. Tegyük a szórófejes permetezőpalackba. Fújjuk be vele növényeinket és, ha szükséges ismételjük meg az eljárást egy hét múlva!
• Olajos-fokhagymás rovarölő spray a kártevők ellen
Ez a rovarirtó alkalmas az olyan kártevők kiirtására, mint a levéltetvek, a káposztalepkék, a szúnyogok és a lisztharmat gombája.
Vágjunk fel egy fej fokhagymát apróra, vagy zúzzuk össze a fokhagyma-préssel. Keverjük össze egy csésze növényi olajjal. Fedjük le és tegyük két napig a hűtőbe. Ellenőrizzük, hogy elég átható-e a fokhagyma szaga, mert, ha nem, adjunk még a keverékhez zúzott fokhagymát, és tegyük vissza újabb két napra a hűtőbe. Akkor van kész, ha erős, átható szagot áraszt. Szűrjük át az elegyet, hogy eltávolíthassuk a fokhagymadarabkákat. A természetes rovarirtó spray tartalmazzon 4 csésze meleg vizet, 2-3 teáskanállal az olajos-fokhagymás keverékből és 2-3 csepp mosogatószert. A kártevő rovarok megjelenésének már az első jelére permetezzük be vele a növényeink teljes felületét!
• Muskátlis rovarirtó spray
Közismert, hogy a muskátli erős illata elriasztja a rovarokat. (Ez a spray elkészíthető más erős illatú növényekből is, mint amilyen a körömvirág vagy a fokhagyma.) A muskátli az egyik legjobb rovarriasztó növény.
Turmixgép segítségével keverjük simára az egyenlő mennyiségű víz és muskátli keveréket. Szűrjük át kis lyukú szűrőn. Hogy permetlevet kapjunk, vegyítsünk össze 1 teáskanál muskátlis keveréket 2 csésze vízzel.
• Rovaros rovarirtó
Ennek a rovarirtónak az elkészítése csakis „erős” szívűeknek ajánlott. Gyűjtsünk össze a kertben néhány bogarat.
Tegyük egy régi, már nem használt turmixgépbe, de legalább félig töltsük meg a mixer edényét. Miután cseppfolyósítottuk a turmixgépbe helyezett bogarakat, szűrjük át és adjunk hozzá annyi vizet, amennyi a spray állaghoz szükséges. Ha hígabbra szeretnénk, több vizet használjunk, ha sűrűbbre, kevesebbet.

About the author:

Leave a comment

Back to Top