Megoldódhat a hajléktalan kérdés?

196782-3x2-340x227

Megoldódhat a hajléktalan kérdés?

Nincs hozzászólás a(z) Megoldódhat a hajléktalan kérdés? bejegyzéshez

Bármilyen rászoruló igényelhet szociális bérlakást egy jelentősen módosított kormányrendelet szerint. A tartalék lakásokat a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. tartalékállományából utalják ki, de előfordulhat, hogy nem lesz benne se fürdőszoba, se villany, se gáz.

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET Zrt.) lényegében a bedőlt adósok lakásait kezeli. Eddig úgy működött a rendszer, hogy a fizetésképtelenné vált adósok lakásait a NET Zrt. felvásárolta a banktól, a volt tulajdonosok pedig visszabérelhették az ingatlant. Az Eszközkezelő működéséről szóló módosított kormányjavaslat szerint azonban mostantól nem csak az adósok, hanem bármilyen szociálisan rászoruló kérvényezhet úgynevezett tartalék ingatlant. Így a lakáshoz juthat bárki, aki hajléktalan, túlzsúfolt lakásban él, gyermeket nevel és szociális segélyt kap, illetve lakásfenntartási támogatásban, ápolási díjban részesül, esetleg közfoglalkoztatott vagy megváltozott munkaképességű.

A tartalék ingatlanok listáját minden hónap 15-ig kell közzé tenni a NET Zrt. honlapján, illetve azoknak az önkormányzatoknak a hirdetőfalán, ahová az ingatlan tartozik. Az önkormányzat ezután a rendeletben meghatározott szempontok alapján sorrendet állít fel az igénylők között, ha többen kérték ugyanazt az ingatlant. Előnyt élveznek például a NET Zrt. bérlői és azok, akik az adott településen laknak.
Tartalék ingatlannak nem csak az adósok megüresedett lakása számít, hanem akár garázsok, pincék, melléképületek is tartozhatnak ebbe a kategóriába, így előfordulhat, hogy a kérvényezők komfort nélküli helyiséget kapnak bérlésre. Ennek megfelelően a bérleti díj is változik: egy komfort nélküli 30 négyzetméteres lakásért 2-4 ezer forintot kell majd fizetni havonta attól függően, milyen településen található. Egy 30 négyzetméteres összkomfortos lakás bérleti díja sem lesz sokkal több, a kormányrendelet szerint 2-5 ezer forint lehet majd havonta.

About the author:

Leave a comment

Back to Top