Hát én immár kit válasszak?

08-03-seres-toosz

Hát én immár kit válasszak?

Nincs hozzászólás a(z) Hát én immár kit válasszak? bejegyzéshez

Eljött hát! A hetedik „szabad” választás. Közel 150 párt, 2300 egyéni jelölt keresi a választók kegyeit. A fásult választókét. Akiknek mindenből elegük van. A gazdasági kiszolgáltatottságból. A pénzügyi szorításból. Legfőképpen a politikából. A politikusokból. A be nem tartott ígéretekből.

A hatalommániások ámokfutásából. A pénzügyi, gaz­dasági bűnözéssel szövetkező politikai „elit” felelőtlenségéből. Egyáltalán, a távlattalan jövőből. Tavaszi szél vizet áraszt… Reméljük idén nem. Van helyette egyéb izgalom. Választunk. Idén jóval színesebb a kí­nálat, mint azt korábban megszoktuk. Van egy szervezet, melynek a neve, megjelenése, stílusa és jelöltjei egészen mások, mint a többi formációé.
• Elégedett a jelöltállítással?
– Minden településen lehet ránk szavazni, és ez önmagában nagy eredmény! 106 jelölt volt a cél. Idén kezdődött a jelöltek kiválasztása különböző csatornákon, de azok közül, akit nagyon szívesen látnék a parlamentben, sokan nem vállalták.

• Miért?
– Akinek biztos egzisztenciája van, az félti. Ki tudja előre megmondani, hogy milyen reakciót vált ki a munkahelyén vagy üzleti kapcsolataiban a jelöltté válás ténye? A visszautasítás másik oka a hitetlenség volt: Úgysem fog sikerülni! Lehetetlen vállalkozás. Kevés az idő, óriási a túlerő stb.

• Nem lehetetlen, nem kevés az idő?
– Vannak változások, amik hosszan húzodnak, de van, ami hirtelen következik be. Mi meglepetésben gondolkodtunk – ahhoz pedig épp elég időnk van.

• És a túlerő?
– A közvéleménykutatók 5000 embert kérdeznek meg ahhoz, hogy 1000 fő válaszoljon. Vagyis az emberek 4/5-e nem mondja meg, hogy mit gondol. Miért kellene elfogadni, hogy 1000 fő reprezentál ötezret?

• Ön szerint mit akar a többség?
– Változást. Igazi változást, nem pedig szerepcserét.

• De ahhoz ismertség kell, hogy meglássák valakiben a lehetőséget.
– Mi azért vagyunk különlegesek, mert az emberek felismerik bennünk magukat, éppen ezért nem tűnünk majd „újnak”. Engem minimum 605 ezren jól ismernek, hiszen ennyi támogatója volt az 5 évvel ezelőtti népszavazási kezdeményezésemnek, amit végül a politikusok kitrükköztek. Azóta polgármesterként dolgozom, és a mátraverebélyi tevékenységem híre is messze átlépte a megyehatárokat. Ha az áramfejlesztő szobabiciklit, vagy akár Lakatos Márk közmunkás-szépítő akcióját említem, sokan mondják, hogy igen, tudnak róla.

• Ez esetleg Önnek elég egy sikeres szerepléshez, de országosan mire számít?
– Négy évvel ezelőtt a parlamenten kívüli pártok közül egyedül mi tudtunk a választáson országos listát állítani, és a jelöltjeink már akkor is átlagban 5%-ot értek el. Mivel csak a választókörzetek hetedében indulhattunk el, így országos összesítésben ez nem volt elég a parlamentbe jutáshoz. Most viszont minden településen lehet az SMS listára szavazni. Ráadásul az előkelő 3. helyen van az SMS a szavazólapon.

• Mire építik a kampányukat?
– Igencsak korlátozottak a felületek, de megvan a stratégiánk a választók elérésére. Nem lesz agresszív a kampány, de mindenkit el fogunk érni a választásig hátralévő pár hétben.

• Négy éve Civil Mozgalom néven indultak. Most viszont SMS. Nem zavaró ez?
– Az emberek többsége nem tudja megkülönböztetni az egymáshoz hasonló nevű szervezeteket. Ez a gond a sok szociáldemokratával, kisgazdával, és ez lett volna a civil jelzővel is. A Civil összefogás (Békemenet, óriásplakátozás, stb) egyértelmű szerepvállalása, aktív politikai részvétele minket magyarázkodásra kényszerített volna, és ezt kívántuk elkerülni. Seres Mária Szövetségesei nem összetéveszthetők másokkal, és mi valóban egy szövetség vagyunk.

• De kik is a szövetségesek?
– Sikeres, tettrekész és aktív emberek, akik a választásoktól függetlenül is teszik a dolgukat. Sokan közülük először indulnak el, de vannak tapasztaltabbak is, akik már négy éve is itt voltak a csapatban. Vannak polgármesterek, akik lényegében évek, évtizedek óta a közvetlen demokrácia-típusú képviseletet gyakorolják. Közös a hajtóerő, hogy vegyük kezünkbe a sorsunkat. Nem hagyjuk magunkat félrevezetni újabb négy éven keresztül. Van tét. Van mit veszíteni!

• Ott lesznek a parlamentben április 7-től?
– Biztos vagyok benne. Itt az ideje, hogy a politikusok közé bekerüljenek a szakmai szempontok alapján mérlegelő, és a választókat felelősen képviselők. Ne frakciófegyelem és a pártérdek döntsön a sorsunkról. Általunk a női képviselők száma is jelentősen emelkedne, mert nálunk fele-fele az arány. És a hangnem is megváltozna. Szalóczy Pál is velünk indul. Az ő mindenki által ismert szépen csengő hangja a Ház méltóságát is visszadná.  Nem veszekedni megyünk a parlamentbe, hanem dolgozni és együttműködni a közösen kijelölt célok érdekében.

• Jelenleg tényleg más az országgyűlés hangneme…
– Ma már alig különböznek a politikailag aktív emberek egy futballcsapat B-középnek nevezett szurkolóitól, akik ugyan eljárnak minden meccsre, de nem feltétlenül a játék kedvéért, inkább az egymás iránti utálat kifejezéséért és a balhé miatt, ami olykor a tettlegességig fajul – ahogy ez a párt és egyéb rendezvényeken is egyre gyakoribb. A politikusok legtöbbje a gyakorlati életben tapasztalatlan, akik foggal-körömmel kapaszkodnak a hatalmi befolyás általi könnyű pénz és élet lehetőségébe. Mert a való világban, abban a hétköznapi és egyszerű helyzetben, amit az emberek 99 százaléka nap mint nap megél, nyilván felkopna az álluk. Rendre a bizalmi skálák legalján szerepelnek a politikusok, és ez nem véletlen. Ugyanakkor szinte megmagyarázhatatlan, hogy a szavazásokkor mégis őket favorizálják, és az ő kezükbe kerül mindannyiunk sorsa.

• És ezen kívánnak Önök változtatni?
– Ha a közös cél érdekében kilépünk a ránk erőltetett „oszd meg és uralkodj” állapotból, és végre nem egymás ellenségei leszünk, akkor mindenki fogja érezni a közösség és az egymásba vetett bizalom erejét!

Ezzel pedig automatikusan ott lesznek azok a megoldások és emberek is, amik és akik képesek lesznek rövid idő alatt olyan változásokat hozni az életünkben, amire már évtizedek óta várunk.

About the author:

Leave a comment

Back to Top