A gettóból Európába

410

A gettóból Európába

Nincs hozzászólás a(z) A gettóból Európába bejegyzéshez

Szegregációs falak, kitelepítések, menekülthullám – úgy látszik, a cigányság problémájára Európa nem találja a megoldást.

Az SMS (Seres Mária Szövetségesei) megdöbbenve értesült a miskolci önkormányzat „gettók, nyomortelepek” felszámolására hozott határozatáról. Ennek keretében 1,5-2 millió forintot kapnának azok, akik hajlandóak elhagyni a lepusztult házakat, és a város közigazgatási határán túli településeken vesznek új ingatlant. Ezzel a legproblémásabb családokat exportálják feltételezhetően az elszegényedett kistelepülésekre, ahol alacsony az ingatlanok ára.

Valós megoldás helyett ez csupán annyit jelent, hogy a problémák átkerülnek olyan területre, ahol a lehetőségek még szűkösebbek, és a körülmények mostohábbak mint egy nagyvárosban.

Ígéret földje a vidék?

Senki nem gondolhatja, hogy a teljes elszegényedés állapotában élő, társadalmi beilleszkedéssel küzdő, a környezet számára elfogadhatatlan életvitelű családok és személyek majd falura költözve képesek lesznek tartós változásra. Ne felejtsük el azt sem, hogy a nyomor egy bizonyos fokán élők számára már az anyagi segítség kevés. Olyan mentális problémákkal küzdenek, ami csakis szakemberek bevonásával kezelhető – ráadásul ez egy hosszú folyamat. Ehhez a kistelepüléseken sem szakemberi sem intézményi háttér nem áll rendelkezésre. A munkalehetőségek is jóval szűkösebbek, mint a nagyvárosokban.
A közbiztonság szempontjából is komoly veszélyt jelentenek a kitelepített családok. Az állandó rendőri jelenlét a kistelepülések esetében most sem megoldott. De addig, amíg a rendfenntartók legfontosabb feladata a pénzbehajtás, ne csodálkozzunk, hogy nincs létszám a lakosság biztonságérzetének javítására.

Ígéretekben nem volt hiány az elmúlt években – Roma Startégia, Teleprehabilitációk stb. Viszont a cselekvési program elmaradt.

Irány Európa!

Az SMS a roma felzárkóztatás egyedi formáját fogja elindítani „Nyissunk Európa felé” címmel. Ennek keretében önkéntes segítők olyan nyelvi alapok megszerzésében nyújtanak segítséget a hátrányos helyzetben lévőknek (is), mellyel valóban megnyílhat számukra Európa.
Esélyt kaphatnak arra, hogy közfoglalkoztatás helyett tisztességes európai bérért dolgozhassanak – ha csak segédmunkásként is. És akkor nem 49 ezer forintot fognak keresni, hanem akár félmillió forintot.
Ha Magyarországon nincs szükség a munkaerejükre, teremtsünk lehetőséget arra, hogy a határon túl találjanak lehetőséget. A folyamat mielőbbi elindítása abból a szempontból is halaszthatatlan, mert várhatóan a közfoglalkoztatás keretén belül éves szinten csak pár hónapnyi munkalehetőségük adódik.

A munka nélküli állapot és az anyagi kiszolgáltatottság a kriminalizálódás felé vezet – így esély sem lesz arra, hogy a bűnözési statisztikák javuljanak és az emberek biztonságérzete nőjön. Ez pedig olyan társadalmi feszültségeket eredményez, ami könnyen kerülhet a hatóság által még kezelhető szint felé, és táptalaja a szélsőséges politikai erők további erősödésének.

About the author:

Leave a comment

Back to Top