Új OKJ

kepzes

Új OKJ

Nincs hozzászólás a(z) Új OKJ bejegyzéshez

Drágulnak a tanfolyamok és hosszabb ideig is fognak tartani – ez a változás lényege, ha nagyon egyszerűen akarunk fogalmazni.

Szeptembertől hosszabbak és drágábbak a munka mellett is végezhető tanfolyamok, nappali képzésben pedig kevesebben tanulhatnak majd állami támogatással. Szeptembertől a lehetőségek száma is csökken: 1300 helyett csak 638 szakképesítésből lehet választani.
Az iskolarendszeren belüli rendszerben a korábbi 2+2 éves (alap- és szakmai) képzésről a 3 éves képzésre térnek át. A tanfolyami szakképzésben a kötelező óraszám maximálása helyett alsó és felső limit mellett tartják meg az oktatók az órákat, a minimum óraszám pedig nagyobb lesz az eddigi maximálisnál. Ez a képzések drágulásához vezet.

Mennyibe kerül?

A kilenc-tíz hónapos szakács tanfolyamért 210–270 ezer forintot kell fizetni Budapesten. A legdrágább képzések közé tartozik a kozmetikusi bizonyítványhoz szükséges oktatás. Egy másfél éves kozmetikusképzés általában 200–300 ezer forintba kerül, a 30-40 ezer forintos vizsgadíjat ezen felül kell megfizetni. Az egyéves energetikusi tanfolyam Budapesten 230 ezer forint.
A legolcsóbbak közé tartozik az idegenvezetői tanfolyam, amely a legtöbb helyen 100–120 ezer forintba kerül. Az egyhónapos gépíráskurzus nemcsak jóval rövidebb, hanem olcsóbb is, 28–40 ezer forint. A bérügyintézői végzettség megszerzése hat hónap alatt 40–50 ezer forint.

About the author:

Leave a comment

Back to Top