Leállították az adósság-nyomásmérőt

nyomasmero

Leállították az adósság-nyomásmérőt

Nincs hozzászólás a(z) Leállították az adósság-nyomásmérőt bejegyzéshez

Leállították az adósság-nyomásmérőt az NGM honlapján – nem megy 80 százalék alá az államadósság

Az államháztartás bruttó, kon­szolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adós­sága 2013 második negyedévének végén a GDP 81,4 százaléka volt (23 250 milliárd forint) – közölte a Magyar Nemzeti Bank. Az adósságráta egy százalékponttal csökkent az első negyedévhez képest, de továbbra is 80 százalék felett van.

Ez lehet az oka, hogy leállították a Nemzetgazdasági Minisztérium által működtetett adósságnyomás-mérőt. A tárca techni­kai okokra, illetve a magas  szoftverkarbantartási költségekre hivatkozik. Tény, hogy az adós­ságnyomás-mérő már beindításakor borzolta a kedélyeket, hiszen kilencszázezer forintba került. A grafikus alkalmazás nem nyújtott túl sokat: ha valaki rákattintott, megjelent egy pixeles nyomásmérő, amely rámutatott egy számra, majd kiírta az államadósság GDP-hez viszonyított arányát.
Szomorú, de az adósságnyomás-mérő ma magasabban áll, mint elindulása idején…

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2011. március 21-én tette közzé az államadósség-mérő alkalmazását a honlapján, amivel nyomon lehetett követni az államadósság-elleni harc alakulását. Az akkor Matolcsy György vezette minisztérium PR-fogásnak szánta az adósságszint folyamatos nyomonkövetését, a kormány pedig azt kommunikálta, hogy az egyik legfontosabb feladat a GDP 81,18 százalékát elérő adósságterhet a 70 százalékos szint alá vinni.

About the author:

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top