Korlátlan lehetőségek

fej

Korlátlan lehetőségek

Nincs hozzászólás a(z) Korlátlan lehetőségek bejegyzéshez

Az ókori Görögországban 11 éves korára minden gyermek tudott írni, olvasni, számolni és legalább két vagy három hangszeren játszott. Ha körülnézünk a mai általános iskolákban, örülhetünk, ha tízből egy olyan gyermek van, aki valamilyen hangszeren játszik.

Sokan kisgyerekkorunktól azt halljuk, hogy csak a tehetségekből lehetnek művészek. A „van hozzá tehetséged, nincs hozzá tehetséged” belénk épült, s készpénznek vettük, mintha genetikailag kódolt képességekről volna szó. S ezért talán meg sem próbáltuk.
Persze vannak emberek, akik messze az átlagember szintje felett képesek alkotni, vagy előadni. Létezett – szerencsére – Picasso, Michelangelo, Mozart, Ady, Radnóti, hogy csak néhány csodálatos művészt említsek az élet nagy palettájáról. Ezzel együtt hiszünk abban, hogy a művészeti oktatás nem csak a tehetségek kiváltsága.
A művészet, legyen az bármelyik ága, az irodalomtól a zenén át a képzőművészetig, egy-egy nyelv, amelyen keresztül az ember közvetítheti gondolatait, érzéseit. Fontos, hogy az emberek minél többen értsék és beszéljék ezt a nyelvet. Azt állítani, hogy nem érdemes valakinek művészetet tanulni, csak mert nem lesz belőle híres művész, olyan, mintha azt mondanánk a gyermekeinknek, ne tanuljanak meg írni vagy beszélni, mert úgysem lesz belőlük Kosztolányi. Otthon, egymásnak zenélni, dalolni, festeni, rajzolni legalább olyan sokat jelent, mint idegeneknek tenni ugyanezt. Amelyik családban jelen van a zene, a művészet, a kultúra szeretete és művelése, ott többnyire béke van, nyugalom és kölcsönös tisztelet egymás iránt.

Nem lenne sokkal jobb, ha az általános iskolában megtanulnánk játszva 3-4 hangszeren művészi színvonalon játszani, tudnánk úgy rajzolni, mint egy utcai portrérajzoló, beszélnénk 3 idegen nyelvet, matematikából pedig nem jelentene gondot a differenciálszámítás (sem)?
Mindez nem lehetetlen, csak a bal agyféltekére alapozott hagyományos oktatási formák helyett a jobb agyféltekét kell „előre engedni”!
A világhálón keresve sok-sok lehetőség kínálkozik arra, hogy pár nap alatt új képességeket fedezzünk fel magunkban.
Csak rajtunk múlik…

About the author:

Leave a comment

Back to Top