A nagybetűs építÉSZ – Hegedűs Zsolt

113

A nagybetűs építÉSZ – Hegedűs Zsolt

Nincs hozzászólás a(z) A nagybetűs építÉSZ – Hegedűs Zsolt bejegyzéshez

Hegedűs Zsolt már háromévesen tudta mi akar lenni: autótervező! És az is lett… Az is. Hazai autótervező-iskola híján építésznek jelentkezett. Saját útját kereste – és mára a hazai dombház-tervezés- és építés elsőszámú képviselőjévé vált. Közben az autók iránti vonzalom is megmaradt. Több segítőtárssal létrehozta az első magyar alternatív autót.

– Kezdjük az építészettel!

– Már a Budapesti Műszaki Egyetem építészhallgatójaként is a természetes anyagok, a föld, a vályog használata érdekelt. Kerestem, hogy a hagyományos technológiákat hogyan lehet a jövőbe átvezetni. A diplomamunkám is egy dombház volt – még nem olyan igazi, mert kívülről parasztház formája volt, de már ott volt a növényzet a tetőkertben.

A vályognak egy olyan válfaját – stabilizált földtéglát – szándékoztam megvalósítani, ami a mai anyagtechnikai követelményeknek is megfelel. Arra is rájöttem, hogy ez az anyag nem csak falak építésére alkalmas, hanem boltozatok, kupolák is készülhetnek belőle, sőt egy teljes házra való szerkezeti rendszer is összeállhat belőle. Így jöttek a dombházak.

– Van ennek hazai előképe?
– Dombházak régóta épülnek a szélsőséges időjárású területeken, úgy északon, mint Afrikában. Nálunk ilyen lakóházak nem voltak, viszont nekem van még a gyermekkoromból személyes élményem, hogy milyen a földes pince. Talán ehhez áll legközelebb a dombház gondolata.

About the author:

Leave a comment

Back to Top