Gyors és pontos – Egy új ráktesztet talált fel a 16 éves fiú, ami 3 centbe kerül

rakteszt-1

Gyors és pontos – Egy új ráktesztet talált fel a 16 éves fiú, ami 3 centbe kerül

Nincs hozzászólás a(z) Gyors és pontos – Egy új ráktesztet talált fel a 16 éves fiú, ami 3 centbe kerül bejegyzéshez

 Kívülről nézve az amerikai Jack Andraka egy átlagos tinédzser srác: fogszabályzóval, pattanásokkal. Ám még is más, mint kortársai: egy éve óriási felfedezést tett, amely akár forradalmasíthatja is rákkutatást.

Jacknek addig fogalma sem volt mi az a hasnyálmirigyrák, amíg három évvel ezelőtt az egyik barátja meg nem halt e daganatos betegségben. Ezt követően kezdte foglalkoztatni a téma, és bújta a könyveket, illetve az interneten is kutatott a betegség után.
Megdöbbentette az a tény, hogy a hasnyálmirigyrákban szenvedő beteget csak akkor sikerül diagnosztizálniuk az orvosoknak, amikor már túl késő, és ráadásul a teszt megbízhatatlan. Hatvanéves.

Egy biológia órán ugrott be a megoldás. Arról olvasott, hogy a beteg vérében található ezernyi fehérje közül kell kiszúrni azt a proteint, amely a hasnyálmirigyrák kialakulásának lehetőségéről árulkodik. Ezt a proteint mezotelinnek nevezik. Jack szerint egy papíralapú teszttel, mint ahogy a cukorszintet is mérik, könnyen kiszűrhető.

Az új eljárás 168-szor gyorsabb és 400-szor eredményesebb, mint a régi módszer. Ráadásul nagyon olcsó. Jack jelenleg a Baltimori Egyetemi Klinika Rákkutató Laborjában gyakornokoskodik.
A fiú tesztje immár három ráktípust képes kimutatni: a hasnyálmirigyrákot, petefészekrákot és a tüdőrákot. És csupán 3 centbe kerül.

About the author:

Leave a comment

Back to Top