Mit etetnek meg velünk? – ahogy egy hentes látja

parizsi

Mit etetnek meg velünk? – ahogy egy hentes látja

Nincs hozzászólás a(z) Mit etetnek meg velünk? – ahogy egy hentes látja bejegyzéshez

 1984 óta vagyok hentes és sok mindent láttam és sok helyen dolgoztam. Nem azért dolgoztam sok helyen, mert rossz hentes vagyok, csak az ott tapasztalt dolgokat nem tudtam összeegyeztetni a lelkiismeretemmel.

150 kilós parasztgyerek vagyok, akinek helyén van a szíve.
Bevezetőként csak annyit, hogy 10 éve nem dolgozom a szakmámban. Tíz évvel ezelőtt 3 féle adalékanyag létezett: a soluprat, a tejpor, a szójafehérje. Már ez is elég volt nekem, hogy abbahagyjam. A régi hentesektől azt tanultam, hogy a kolbász (meg minden) húsból van. Ezzel nem érdemes vitázni!
Soluprat: Igen érdekes kémiai anyag. Súlyának minimum tízszeresét képes megkötni vízből, amit főzés, sütés, füstölés hatására sem enged ki magából. Biztosan tapasztalt már olyat, hogy egy-egy felvágott után „megissza a londoni ködöt is”. Azért, mert ez az anyag a belekben is működik, tehát még ott is veszi fel a folyadékot! Régebben a parizerbe és az olcsóbb hentesárukba tettek, de ma már mindenbe! Miért kell ez az anyag? Hús helyett.
Tejpor: Hogy mit keres a szakmámban? Ez az anyag is húst helyettesít, mégpedig ezzel állítják be a fehérjetartalmat a receptura szerinti mértékre.
Szójafehérje: Szintén húspótló, a magasabb árú termékekbe teszik, szintén a fehérjetartalom miatt. Ha veszel egy 2500 Ft/kg árú szalámit, akkor igazából csak egy kb. 500 Ft-os anyagot kapsz.
Emulgálószer: Egyik fő funkciója a zsír megkötése oly módon, hogy ne legyen látható! Tehát minél több zsír van benne, annál több az emulgálószer is! Ezt a szájpadlásodon érezheted, amikor „fentragad” a falat.
Műbelek: A műbél színe, állaga alkalmas arra, hogy megtévessze a vásárlót. Pl.: egy jó barna színű virsliről azt gondoljuk, milyen jól meg van füstölve. Ja. Míg le nem húzzuk a celofánt róla…

A húsipari termékek húsból, némi zsiradékból, valódi fűszerekből állnak, amit a végén füstölnek és/vagy főznek! Az összes többi maximum 20% húst tartalmazó: SZEMÉT!

Mi a megoldás?
Háznál kell vásárolni vagy falusi hentesnél, ott legalább nem néznek biorobotnak, vagy kísérleti nyúlnak, akiken ki lehet próbálni a mega-primitív reklámokat.

About the author:

Leave a comment

Back to Top