SMS: a tagállamok maguk dönthessenek a halálbüntetésről

408

SMS: a tagállamok maguk dönthessenek a halálbüntetésről

Nincs hozzászólás a(z) SMS: a tagállamok maguk dönthessenek a halálbüntetésről bejegyzéshez

A Seres Mária Szövetségesei (SMS) párt célja az Európai Parlamentben, hogy elérje: a tagállamok maguk dönthessenek a preventív hatású törvények bevezetéséről, így a halálbüntetésről is.

Tóth Tamás volt sár­szent­mi­hályi polgármester, a párt európai parlamenti listavezetője beszélt erről a Kozma utcai büntetés-végrehajtási intézet előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Seres Mária, a szervezet alapítója azt mondta: európai uniós kampányuk az emberi élet védelmére, az emberi lét méltóságára koncentrál.
Tóth Tamás felidézte: huszonkét éve a fiát Székesfehérvár határában „két lator” meggyilkolta. Emiatt 1996 augusztusában aláírásgyűjtési akciót indított a halálbüntetés visszaállítása érdekében. Az Országos Választási Bizottság azonban kétszer is elutasította a kérelmét azzal, hogy nemzetközi szerződésből adódó kötelezettségről nem lehet népszavazáson dönteni.
Tóth Tamás azt mondta: az akkori politika lesöpörte, gáncsolták a gyűjtésben is, és örül, hogy ezt a témát az SMS felkarolta. Minden napra átlagosan három erőszakos, élet elleni bűncselekmény jut, emiatt erős túlzás Pintér Sándor belügyminiszter azon kijelentése, hogy Magyarországon rend van – fogalmazott.
A választott képviselők nemigen hallgatják meg a választópolgárokat, a saját létüket betonozzák be, és bólintanak minden brüsszeli diktátumra, Magyarország gyarmati sorba van degradálva és a lakossága semmilyen védelmet nem kap – jelentette ki.
Az MTI kérdésére válaszolva Tóth Tamás azt mondta: a halálbüntetés kiszabásának feltétele lenne a „minden kétséget kizáró” bizonyítottság. Kitért arra is, hogy a halálbüntetést nem feltétlenül kellene azonnal végrehajtani, de fontos lenne, hogy az elítéltben tudatosuljon: az életével fizet vagy soha nem lehet szabad, ha más életét kioltja.
A Legfelsőbb Bíróság 1996-ban a politikus fiának két gyilkosát, Donászi Aladárt és Bene Lászlót – négy emberölés, hat emberölési kísérlet és négy fegyveres rablás miatt – jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte, amelyből legalább húsz évet kell letölteniük.
Donászi és Bene 1989 óta követett el vagyon elleni bűncselekményeket országszerte, majd Bécsben fegyvereket vásárolt. Ezekkel – más bűncselekmények elkövetése mellett – a győri vízmű (1991-ben) és a budai Skála áruház (1992-ben) pénzszállító autóját rabolták ki, egy-egy halottat és három sebesültet hagyva a helyszínen. 1992 februárjában a lőgyakorlatot tartó páros a Sárszentmihály melletti erdőben agyonlőtte a fegyverzajra helyszínre érkező két vadászt.
Az egykori katonatiszt, Do­ná­szi Aladár 2001-ben felakasztotta magát a sopronkőhidai fegyházban. Az 1994-ben elfogott, most 64 éves Bene László idén májusban szabadulhatna leghamarabb. Tóth Tamás azonban a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta: úgy tudja, a büntetés-végrehajtási bíró Bene László szabadlábra bocsáthatóságot vizsgálva úgy döntött, hogy még legalább két évig bv-intézetben kell maradnia.

„Az élet a minden! Szeretném elérni, hogy a társadalom döntsön: járjon-e védelem annak, aki  szándékosan aljas indokból, nyereségvágyból embertársa életét kioltja, vagy veszítse el saját életéhez való jogát.
A szigorú büntetés célja nem a megtorlás, hanem a prevenció, az elrettentés, vagyis a jövőbeli bűncselekmények megakadályozása, a jövőbeni áldozatok életének védelme.”

About the author:

Leave a comment

Back to Top