Tilos meghalni!

longyearbyennorwegia

Tilos meghalni!

Nincs hozzászólás a(z) Tilos meghalni! bejegyzéshez

A Norvégiához tartozó szigetcsoport, a Spitzbergák fővárosa, Longyearbyen kivételes hely. Itt ugyanis tilos meghalni, pontosabban a szigeten temetkezni a helyieknek. Az állandó farkasordító hidegben a testek nem bomlanak el, a helyi temetőben pedig hetven éve teltház van. Ha valaki halálos beteg lesz itt, a lehető leggyorsabban elszállítják, nehogy törvényt sértsen a halálával.

A kegyeletsértőnek tűnő rendelet mögött racionális érvek sorakoznak: a sarkkörön jóval túl található szigeten ugyanis olyan hideg van, hogy egyszerűen nem bomlanak le a holttestek a földben. A különös jelenséget 70 évvel ezelőtt vették észre, azóta tudósok vizsgálták a temető halottjait. Longyearbyen vezetőinek azonban elege lett a kíváncsiskodókból, ezért döntöttek úgy, hogy a súlyos beteg lakókat repülőgéppel, vagy hajóval átszállítják a norvég szárazföldre.

Longyearbyen jóval a sarkkörön túl helyezkedik el, így október végétől február közepéig „sarkköri sötétség” van. Legmelegebb hónap a július, amikor akár 7 fokra is felmegy a hőmérséklet. A színesre festett épületek hangulatjavító elemek.

A szigeten nem az időjárás az egyetlen probléma: a helyiek a hidegnél sokkal jobban rettegnek a környékbeli jegesmedvéktől. Az óvónőtől kezdve a halászokig szinte mindenki puskával jár, a helyi egyetemre beiratkozókat pedig már az első nap egy különleges kurzuson tanítják meg arra, hogyan kell lelőni az állatot, ha veszélyben lenne az életük.
Európa más országaiban is van halál-tilalom vagyis temetés tilalom. A görög Délosz szigete volt az első olyan példa a történelemben ahol megtiltották a halált, mert szent földnek számított, melyet tisztán kívántak tartani az istenek számára.
A dél-franciaországi Le La­van­dou polgármestere 2000-ben helyezte törvényen kívülre a haláleseteket, miután környezeti okok miatt nem adtak engedélyt egy új temető létrehozására. A polgármester szerint egy abszurd helyzetre csak abszurd jogszabállyal lehet felelni. A város példáját azóta több francia, spanyol és olasz település is követte.

About the author:

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top