A gombák menthetik meg a világot

585gomba

A gombák menthetik meg a világot

Nincs hozzászólás a(z) A gombák menthetik meg a világot bejegyzéshez

 Mindnyájan tudjuk, hogy a Föld bajban van. Most léptünk a hatodik nagy kihalási hullámba ezen a bolygón. Gyakran tűnődöm, hogyha létezne az Egyesült Élőlények Szervezete, és minden élőlénynek lenne egy szavazata, akkor megszavaznák-e, hogy maradhassunk ezen a bolygón. Talán a szavazás éppen most folyik.

Hat megoldásból álló készletet akarok önöknek bemutatni, amelyek gombákat használnak fel, és gombafonalakon, vagyis micéliumokon alapulnak. Micélium sző át minden tájat, ez tartja össze a talajt, és rendkívül szívós. A tömegének akár 30,000-szeresét képes megtartani. A természet nagy molekuláris bontói, a talaj varázslói. Humuszt generálnak szerte a Föld szárazföldjein. Most fedeztük fel, hogy többirányú tápanyagcsere zajlik a növények között, amit a micélium közvetít, vagyis a micélium az anya, ami átadja a tápanyagot az égerfáktól és nyírfáktól a cserfáknak, cédrusoknak és mindennek. Egyetlen köbcenti talajban több mint 800 m lehet ezekből a sejtekből. Egy talpam körülbelül 500 km micéliumot takar.

A gombák nagyon gyorsan növekednek. Erős antibiotikumokat állítanak elő. Valójában sokkal közelebbi rokonságban állunk a gombákkal, mint bármi más rendszertani ággal.
Itt láthatnak egy éppen spóratermő gombát. A spórák kicsíráznak, kialakul a micélium, és lemegy a föld alá.
Ahogy növekszik a micélium, először területet hódít és utána hálót alkot. Pásztázó elektron-mikroszkóppal dolgoztam sok évvel ezelőtt, elektronmikroszkópos képek ezreit készítettem, és amikor néztem a micéliumot, akkor rájöttem, hogy ezek mikroszűrő membránok. Széndioxidot lélegzünk ki, a micélium szintén. Oxigént lélegez be, akárcsak mi. Viszont ők lényegében külső gyomrok és tüdők.

A természet internete

Elsőként vetettem fel a korai 90-es években, hogy a micélium a Föld természetes internete. Ha megnézzük a micéliumot, akkor nagyon szétágazó. És ha egy ága megszakad, akkor nagyon gyorsan, a kereszteződési csomópontok miatt, – az internetes mérnökök talán forrópontoknak neveznék ezeket, alternatív útvonalak vannak a tápanyagok és az információ továbbítására. A micélium érzékeny. Tudja, hogy ott vagy. Ha keresztülmégy egy földön, lábnyomaid után feltör, és próbálja összeszedni a törmeléket. Úgy hiszem, hogy a számítógépes Internet felfedése az előzőleg már bizonyított biológiai modell vitathatatlan következménye. A Föld a saját érdekében feltalálta a számítógépes Internetet, és most, mint a bolygó csúcsélőlényei, próbálunk erőforrásokat biztosítani a bioszféra védelmére.

Szennyeződések ellen

A Washington állambeli Bel­lin­gen­ben volt négy diesel olajjal és más kőolaj maradvánnyal átitatott földkupac. Volt egy kontrol kupac, egy kupacot kezeltek enzimekkel, egy kupacot baktériumokkal kezeltek, és a mi kupacunkat gomba micéliummal oltottuk be. A micélium felszívta az olajat. A micélium enzimeket termel, ami lebontja a szénhidrogén-kötéseket. Ezek ugyanazok a kötések, mint amelyek a szénhidrátokat kötik össze. Így a micéliumot átitatta az olaj, és azután, amikor hat hét múlva visszatértünk és minden ponyvát levettünk, az összes többi halom halott, sötét és büdös volt. A mi kupacunkat több száz font laskagomba borította, és a színe világosra változott. Az enzimek a szénhidrogéneket átalakították szénhidrátokká, gombacukorrá.
És ekkor történt valami, ami megvilágosodást hozott az életembe. A gombák spórát hoztak, a spórák rovarokat vonzottak oda, a rovarok petét raktak, a petékből lárva lett. Azután madarak jöttek, magvakat hoztak oda, és a halmunkból az élet oázisa lett. Eközben a másik három halom sötét, halott és büdös maradt.

Vírusölők

Három különböző csiperke-féle gombatörzsünk volt, amelyek a himlő vírusok ellen nagyon aktívak voltak. Dr. Earl Kern szerint, aki bárányhimlő szakértő az U.S. Védelmi Hivatalnál, minden olyan vegyület aktív, amelynek kettes vagy nagyobb szelektivitási indexe van. Ha 10 vagy több, akkor nagyon aktívnak tekintik. A mi gombatörzseink a nagyon aktív tartományba estek. Ezen felbátorodva természetesen az influenza vírusokkal folytattuk. Három különböző csiperke féle gombatörzsünk volt. Kipróbáltuk az influenza A vírus – H1N1, H3N2 – ellen, valamint influenza B vírusa ellen. Azután kipróbáltunk egy keveréket, és egy keverék kombinációban kipróbáltuk a H5N1 ellen, és 1000 feletti (!) szelektivitási indexet kaptunk.

Rovarölő gombák

Érdekelni kezdtek a rovarölő gombák. Valami olyat csináltam, amit ezelőtt még senki sem: addig piszkáltam a micéliumokat, amíg nem hagyták abba a spóra termelést. Át tudtam alakítani a kultúrát egy spóramentes formába. Az ipar több mint 100 millió dollárt költött csalétekre, amivel meggátolják a termeszeket abban, hogy megegyék a házainkat. De a rovarok nem hülyék, és elkerülnék a spórákat, ha a közelükbe kerülnének, ezért alakítottam át a tenyészetet.
Van egy szabadalmam a ló­han­gyák, a termeszek és a tűzhangyák ellen. Azután megkaptam a második szabadalmat. Ez több mint 200.000 fajra terjed ki. A rovarirtó ipar főnökei szerint ez a legáttörőbb technológia, amit valaha is láttak. Ez teljesen átalakíthatja a rovarirtó ipart szerte a világon.

LifeBox

A Life Box egy szállítási rendszer. Önök adnak hozzá földet, vizet, és van mikorziás és en­dofita gombájuk, valamint spórájuk, hasonló a csiperke féle gombához. A magokat táplálja majd a micélium. Ezután beleteszi a famagvakat, és végül fel fognak nevelni egy „őserdőt” egy karton dobozból.
Azt szeretném, ha ezek lennének az ökológia lábnyomaink.

Biobenzin

Micéliumot használunk fel, ha cellulózból ethanolt akarunk előállítani. De cellulózból etanolt előállítani ökológiailag unintelligens dolog, és úgy gondolom, hogy mi legyünk ökológiailag intelligensek az üzemanyag generálása során is. Ezért szénbankokat építünk a bolygón, felújítjuk a talajt, ezek azok a fajok, akikhez társulnunk kell. Úgy gondolom, hogy a szövetség a micéliumokkal segíthet megmenteni a világot.

Az írás alapjául szolgáló előadás az interneten elérhető.

About the author:

Leave a comment

Back to Top