Megmozdult a hegy Dunaszentmiklóson

Megmozdult a hegy Dunaszentmiklóson

Nincs hozzászólás a(z) Megmozdult a hegy Dunaszentmiklóson bejegyzéshez

Dunaszentmiklós község bevezető szakaszán az agyagos-löszös hegyoldal egy tömegben elmozdult az északi irányban fekvő völgy felé, ezzel maga alá temetve több lakóházat, pincét és a községbe vezető közutat. Azingatlanokból a lakók kiköltöztetése hetekkel ezelőtt megtörtént, a közutat június 4-én a hatóság lezárta, a település megközelítése ezen az útvonalon megszűnt.

– Milyenek a kilátások? – kérdeztük a polgármestert, Pogrányi Pált.
– Egyelőre várjuk a talajmechanikai szakvéleményt. Csak utána látjuk, hogy mekkora a kár és milyen megoldások jöhetnek szóba a károk elhárítására, a későbbi veszély kiküszöbölésére. Még tart a teljes útzár, de dolgozunk azon, hogy legalább a fél útpályát megnyithassuk.
Az elmúlt hetek esõzései nemcsak a patakokat, folyókat duzzasztották elsöprõ erejû folyamokká, melyek lakóházak százait sodorták magukkal, de a föld mélyén is óriási pusztításokat végeztek.

– Hány ingatlant veszélyeztet a föld mozgása?
– Kétszáz méter hosszan az út mindkét oldalát érinti. Változó a házak állapota. Van, ami már összeomlott, van életveszélyes állapotú épület és sok a veszélyesnek tűnő repedés. 10-12 ingatlan van komolyan érintve.

A természeti kár a község teljes évi költségvetésének a négyszeresét is meghaladja, így a település adománygyűjtésbe kezdett. Pénzbeni adományokat a 11740047 – 15387453 – 06530000 számlaszámra várnak. További információ a település honlapján.

About the author:

Leave a comment

Back to Top