Élelmiszer-biztonsági kampány

piac

Élelmiszer-biztonsági kampány

Nincs hozzászólás a(z) Élelmiszer-biztonsági kampány bejegyzéshez

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elindította az „Ételt csak okosan! Élelmiszerbiztonságról mindenkinek!” elnevezésű társadalmi célú kampányát, amellyel a hivatal felhívja a lakosság figyelmét: az élelmiszer eredetű megbetegedések 70 százaléka megelőzhető.

– A Vidékfejlesztési Minisztérium számos intézkedéssel segíti és biztosítja, hogy a családok asztalára biztonságos és kiváló minőségű ételek kerüljenek. A piacokon megvásárolható kiváló minőségű élelmiszereket a háztartásokban is megfelelő konyhatechnikai módszerrel kell elkészíteni, ez esetben elkerülhetőek az élelmiszer eredetű megbetegedések – mondta az államtitkár.

Az élelmiszerellátás hosszú, szerteágazó és bonyolult folyamat, a termőföldtől az asztalig számos helyen veszélyforrás lehet. Az Országgyűlés 2012. év elején törvényben döntött arról, hogy el kell készíteni az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiát. A stratégia elkészítése során egyértelművé vált, hogy nem elég csupán az élelmiszerláncban ügyelni az egyes láncszemek biztonságára, hanem fokozottan kell figyelni saját háztartásunkban is.
A jelenlegi kampány az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiával összhangban több területen is segíti a fogyasztókat. Egyrészt a szállításból eredő élelmiszerbiztonsági kockázat csökkentése érdekében előnyben részesíti a helyi élelmiszer-előállítókat. Másfelől felkészíti a fogyasztókat arra, hogy ismerjék meg az élelmiszerek eladásának szabályos feltételeit. Harmadrészt segíti a fogyasztókat, hogy elsajátítsák azokat a helyes konyhatechnikai módszereket, amelyek révén csökkenthetik a nem megfelelő élelmiszerkezelésből eredő megbetegedések kockázatát.

About the author:

Leave a comment

Back to Top