Még mindig pangasius

pangasius-fish-fillet

Még mindig pangasius

Nincs hozzászólás a(z) Még mindig pangasius bejegyzéshez

A nagy élelmiszerláncok pultjain pár éve jelent meg a pangasius. Olcsó, ezért lett népszerű, bár sokféle forrásból hallani, hogy milyen áldatlan körülmények között tenyésztik. Sok ezer kilométer távolságból nehéz az igazság nyomába eredni. Hallhattuk már azt, hogy az ellenérdekelt kereskedők keltik rossz hírét a vietnámi haltelepeken tenyésztett halnak. De azt sem nehéz elképzelni, hogy a hatóságok éberségén jóval túltesz az üzleti érdek, és tényleg van igazságalapja a vádaknak. Ki-ki döntse el, kinek hisz, illetve akar-e hinni valakinek. Mivel szakemberek ez ügyben nem nagyon nyilatkoznak, így egy internetes kommentből idézünk.

Arzén, nehézfém, a poli­kló­­ro­zott bifenilek (PCB-k), DDT és metabolitjai (DDTs), fémszennyeződések, klórvegyü­letek (CHLs), hexaklór-cik­lo­hexán izomerek (HCHs), és hexa­klórbenzol (HCB))ömlik a Mekong folyóba minden korlátozás nélkül. A Mekong folyó az egyik legszennyezettebb folyó a bolygón, és ezért az itt tenyésztett pangasius szennyezettsége nem kérdés.

Francia források szerint a labo­ra­tóriumi mérések eredményeit nem veszik figyelembe a piaci szereplők, a szupermarketek ugyanúgy eladják, pedig már a lakosság is tud a Pangasius szennyezettségéről. A Pangasius tenyésztése környezetvédelmi szempontból nem nevezhető fenntarthatónak még annak ellenére sem, hogy végletesen olcsón: hulladékhasznosítással tenyésztik. A Pangasiust import perui táppal etetik, valamint Kínából származó női hormonokkal kezelik.

Nincs semmi természetes a Pangasiusban! Döglött halak maradványaival, dél-amerikai szárított csontliszt, manióka, és szójahulladékkal etetik. Ez a Pangasius hal természetes táplálékától teljességgel eltérő. A takarmányozáson túl teljesen természetellenes a Pangasius halak hormonkezelése is. A pangasius fénysebességgel növekszik a Mekong folyó tenyésztelepein: 4-szer gyorsabban, mint a természetben!
Az oka a következő: a pan­ga­sius halakat női vizeletből dehidratált hormonokkal oltják! Felfedezték, hogy ha a Pangasius nőivarú egyedeit terhes nők vizeletéből elkülönített hormonokkal kezelik, akkor a Pangasius növekedése és ivarérése felgyorsul! Több ikrát rak (kb. 500.000 ikrát egyszerre.) Lényegében tehát kínai gyógyszeripari vállalatoktól vásárolt hormonokkal kezelik őket.

Ha már nem veszi senki…

Ha nagyon finnyáskodnak a vásárlók, persze lesz alternatív értékesítési szál. Már most hallani arról, hogy a pangasius más élelmiszerek adalékanyagaként is hódító útra indult! Halpaszták, préselt halrudacskák rák ízesítéssel, hal terrinék, és valószínűleg néhány állateledelben szintén felhasználják már.

About the author:

Leave a comment

Back to Top