Gyermekláncfűből mézet

pitypang

Gyermekláncfűből mézet

Nincs hozzászólás a(z) Gyermekláncfűből mézet bejegyzéshez

 A gyermekláncfű szervezetünket salaktalanítja, tisztán tartja, mézet és salátát készíthetünk belőle, és a gyerekek kedvenc játéka. Sokféle elnevezése ismert: kutyatej, pitypang, pongyola pitypang, oroszlánfog, békavirág.

A gyermekláncfű nagyon sokoldalú növény. Már a középkorban ismerték és zöldségként emlegetik a régi könyvekben. Egy 1613-as könyvben arról írtak, hogy hogyan kell termeszteni a gyermekláncfüvet a kertekben. Évelő növény, sárga virága van és a szára tejnedv tartalmú. Innen ered a kutyatej név.
A sárga virágból kerek bolyhos gombolyag lesz, amit a gyermekek nagyon szeretnek egymásra fújni.
A növény minden része felhasználható, kitűnő gyógynövény. Hatással van a vesére, serkenti az epeműködést és élénkíti az anyagcserét. Jó hatással van az emésztésre. Salaktalanítja a szervezetünket, és rendben tartja a közérzetünket. Ajánlatos gyógytea kúrát tartani a gyermekláncfű teából, mert szinte megújul tőle a szervezet. Hatására üdébb lesz a bőrünk, a szemünk körül eltűnnek az ödémák, a karikák, mert a szervezetünkből távoznak a méreg- és salakanyagok. Megszünteti a bőrviszketést, sömört és kiütéseket.
Teakészítés: egy púpozott teáskanál gyermekláncfüvet 3 dl hideg vízbe éjszakára beáztatunk, és másnap reggel leszűrjük. Megmelegítjük és langyosan kortyolva, reggeli előtt és utána egy félórával kell fogyasztani.

Pitypang méz

Hozzávalók:

• 2 marék pitypang
• 1 l víz
• 1 kg cukor
• 2 karika citrom

A pitypang virágot 1 l vízben felfőzünk. Amikor a víz bugyogni kezd, levesszük a tűzhelyről, és másnapig állni hagyjuk. Leszűrjük a főzetet és jól kinyomkodjuk. Az 1 l léhez hozzáadjuk a cukrot, a citromkarikát és fedő nélkül, közepes hőmérsékleten felfőzzük. Vigyázni kell, hogy ne forrjon és ne legyen nagyon sűrű, mert akkor kikristályosodik. Ha kihűlt, üvegekbe töltjük. Az üvegbe egész diószemeket is tehetünk.
Melegen híg az állaga, de miután kihűlt, olyan mint a méz.

About the author:

Leave a comment

Back to Top