Miért allergén a macska?

388

Miért allergén a macska?

Nincs hozzászólás a(z) Miért allergén a macska? bejegyzéshez

A macskákat gyakran vádolják allergia okozásával. Tudósok felfedezték, milyen folyamat váltja ki a tüneteket, ez pedig lehetővé teheti a gyógyszeres kezelést.

A Cambridge-i Egyetem kutatócsoportja azonosította, hogyan észleli az emberi immunrendszer a macska allergénjét, amely a köhögéssel, tüsszögéssel járó tüneteket kiváltja. A kutatócsoport a macska bőrén található részecskék fehérjéit tanulmányozta. Azt találták, hogy a macskabőr fehérjéi egy bakteriális méreganyag jelenlétében speciális folyamatot indítanak el az emberi szervezetben. Ez a folyamat széleskörű immunreakciót vált ki az arra érzékeny személyeknél, mely többek közt köhögést, tüsszögést, nehéz légzést, orrfolyást okoz.
A betegek a macska nyálában, vizeletében és bőrének elhalt hámsejtjeiben található fehérjékre allergiásak. A tünetek pár perc alatt, de órák elteltével is jelentkezhetnek.
Igen nehéz elkerülni a macskaallergénekkel való kontaktust, hiszen molekuláját a cipőtalpon és a ruhán beviszi az ember minden épületbe. A lakások falain és berendezésén még évekkel a cica távozása után is megtalálható az anyag.

About the author:

Leave a comment

Back to Top