Miből készül a bolti ketchup és majonéz?

ketcup_keszul

Miből készül a bolti ketchup és majonéz?

Nincs hozzászólás a(z) Miből készül a bolti ketchup és majonéz? bejegyzéshez

 Talán nem meglepő a kijelentés, hogy a bolti szószoknak kevés köze van az ehető ételekhez. Sajnos az összetevők listáján feltüntetett riasztó neveket kezdjük megszokni és elfogadni.

Ilyen például a monoszódium glutamát, amit gyakran név szerint kiírnak, máskor pedig csak a természetes ízfokozók, maláta kivonat (malt extract) vagy szója fehérje (soy protein) megnevezéssel illetnek. A monoszódium glutamát egy különösen veszélyes izgató méreg, mely súlygyarapodást, depressziót, fejfájást, fáradtságot, szemkárosodást, gyors szívverést, különböző fokú agykárosodásokat, bizsergést és végtagbeli érzéketlenséget okozhat.  Ehhez még hozzájönnek olyan újabb technológiával előállított összetevők, amik „természetes aromák vagy ízesítők”-ként kerülnek a csomagolásokra. Teljesen szabályosan, mert a szabályok lassabban alakulnak, mint a pénzéhes emberek leleményessége. Biotechnológiával rettentő olcsón, olyan ízeket illetve ízhatást tudnak produkálni, hogy észre se vesszük a valódi földben nőtt alapanyagok hiányát.

• MAJONÉZ
A legtöbb iparilag előállított majonézt szójaolajból készítik, ami az egyik legártalmasabb olajfajta az összes fogyasztható olajok és zsírok közül, függetlenül attól, hogy részlegesen vagy teljesen hirdogénezett, organikus/bio vagy újabban módosított szója fajta (genetikusan módosított), ami nem kíván hidrogénezést. A szójaolaj olyan betegségeknek kövezi ki az utat, mint a kóros elhízás, szív- és érrendszeri betegségek vagy utódnemzési problémák.

Egészséges házi majonéz
Hozzávalók 3 dl kész majonézhez: 1 tojássárgája, 1 teáskanál mustár, 1 evőkanál citromlé, csipet só, 1-2 kiskanál porcukor, 2 1/2 dl olaj.
A legfontosabb, hogy minden egyforma hőmérsékletű legyen. A robotgépbe tesszük a tojássárgáját, csipet sóval meghintjük, hozzáadjuk a citromlét, és a mustárt, beleteszünk egy kiskanál porcukrot, és 1-es fokozaton elkezdjük keverni. Amikor szép sima, elkezdjük nagyon lassan, szinte cseppekben hozzáadni az olajat. Van, aki esküszik az olívára, de a sima napraforgóolaj is jó.
Amikor már látszik, ahogy az olajat „felveszi” a tojás, egyre bátrabbak lehetünk. Ekkor már vastagabb sugárban önthetjük az olajat bele. Általában 2–2 1/2 dl olaj kell egy sárgájához, és elég bele 1 kiskanál porcukor. És persze tartsuk hűtőben, s lehetőleg fogyasszuk el mielőbb, mivel friss tojás van benne.

• KETCHUP
Legtöbb üvegezett ketchup agyonfőzött paradicsomból, vízből és nagy mennyiségű édesítőből készül, általában kukorica szirupból. Sok tartalmaz úgynevezett „természetes ízesítőket”, amik leginkább kémiai anyagok. Egy kanál ketchup, még a bio variációk is, legalább 4 gramm cukrot tartalmaz, és a legtöbb ember jóval több, mint egy kanálnyit fogyaszt egy étkezésnél.

Egészséges házi ketchup
Hozzávalók: 1 kg paprika, 3 kg paradicsom (legjobb a lucullus), 4 gerezd fokhagyma, 2 darab erős paprika, 4 darab babérlevél, 10 dkg só, 20 dkg cukor, 2 dl olaj, 3 dl 10%-os ételecet, fél evőkanál őrölt bors.
Elkészítés: Az alapanyagok gondos mosása, tisztítása után a paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot feldaraboljuk, illetve az összes egyéb összetevőt egy olyan nagyméretű fazékba helyezzük, hogy gond nélkül beleférjen minden szükséges betevő. Ezek után közepesnél kissé alacsonyabb lángon kezdődhet a főzés, ami jó három óráig tart majd, így ne nagyon tervezzünk be más programot az adott napszakban. Időnként megkevergetjük, figyeljük, mikor kezd a keverék sűrűsödni, majd a főzési idő leteltével egy nagyobb szűrőn keresztül, masszív fakanál segítségével átnyomkodjuk az apró lyukacsokon, így kapva homogén, sűrű ketchupot. A porciózást illetően: kisebb üvegekbe öntjük az alkotást, majd száraz dunsztba tekerjük az üvegeket, mert ezzel az eljárással a ketchup hőjével fertőtlenítjük az üvegeket, amelyeket talán mondanunk sem kell, de előzetesen alaposan kimostunk.
A ketchuphoz semmilyen adalékanyag vagy mesterséges tartósítószer nem szükséges, mert a benne lévő olaj az eltevés során kiválik a többi hozzávaló közül és kiül a ketchup tetejére, így meggátolva, hogy bármi belekerüljön az üvegbe.

About the author:

Leave a comment

Back to Top