Jótékonykodó gigagyógyszercég

afrika

Jótékonykodó gigagyógyszercég

Nincs hozzászólás a(z) Jótékonykodó gigagyógyszercég bejegyzéshez

A Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscég a davosi Világgazdasági Fórum ülésén bejelentette, hogy 45 alacsony jövedelmű országnak kívánja eljuttatni a termékeit – ami1,2 milliárd lakost érint. A kínált termékek száma 500 körül van.

A lépés annak a kezdeményezésnek a része, amelyet 2022-ben hirdettek meg Davosban “Egyezség az egészségesebb világért” néven.
“Az Egyezményt azért indítottuk el, hogy segítsünk csökkenteni a világunkban tapasztalható szembetűnő egészségügyi egyenlőtlenségeket”

– áll Albert Bourla, a Pfizer elnök-vezérigazgatója közleményében.

“A kínálat szabadalmaztatott és nem szabadalmaztatott gyógyszereket és oltóanyagokat is tartalmaz, amelyek kezelik vagy megelőzik az alacsonyabb jövedelmű országokban jelenleg tapasztalható legnagyobb fertőző és nem fertőző betegségek számos veszélyét. Ebbe beletartoznak a kemoterápiák és a szájüregi rákkezelések, amelyek évente közel egymillió új rákos megbetegedést képesek majd kezelni”.

A fejlődő országok viselik a világ betegségterhének 70 százalékát, de a globális egészségügyi kiadások mindössze 15 százalékát kapják, ami  – véleményük szerint vállalhatatlan a világ számára.

A szubszaharai Afrikában minden 13. gyermek az ötödik születésnapja előtt hal meg, míg a magas jövedelmű országokban 199-ből egy.

A rákkal összefüggő halálozási arányok is sokkal magasabbak az alacsony és közepes jövedelmű országokban – ami évente több halálesetet okoz Afrikában, mint a malária.

Az alapvető gyógyszerek és oltóanyagok általában négy-hét év alatt jutnak el a legszegényebb országokba, és az ellátási lánc problémái, a anyagi források szűkössége a helyi egészségügyi ellátórendszerben megnehezítik a betegek számára, hogy megkapják a nekik járó segítséget.

A Pfizer több millió adagot szállít a Covid-19 orális kezelésére szolgáló Paxlovid gyógyszeréből az alacsony és közepes jövedelmű országokba. Forrás

About the author:

Leave a comment

Back to Top