Politikusoknál landolnak a civil pénzek?

magyarfalu

Politikusoknál landolnak a civil pénzek?

Nincs hozzászólás a(z) Politikusoknál landolnak a civil pénzek? bejegyzéshez

A Magyar Falu Program 2022 évi civil pénzeinek egy része is kormánypárt-közeli helyekre került. Támogatásban részesültek fideszes önkormányzati képviselők, polgármesterek és parlamenti képviselők egyesületei is.

Csaknem 425 millió forintról van szó.  értékben kaptak olyan szervezetek támogatást a Magyar Falu Program civil pénzeiből, amelyek bizonyítottan a Fidesz-KDNP-hez köthetőek.

A Népszava  számolt be arról, hogy a pályázatnak 2022-ben 1450 nyertese volt, és a másfélezer sikeres igénylő közül 113 esetben bizonyított, hogy ezen szóban forgó szervezetek elnökei vagy képviselői akkoriban vagy korábban a kormánypárttal működtek együtt vagy kampányoltak a párt jelöltjei mellett.

A nyertesek között fideszes önkormányzati képviselő, polgármester, de még parlamenti képviselő is van. Az állami közvagyonból biztosított falusi civil pályázatokat 7,8 százalékban olyan szervezetek nyerték, amelyek a kormánypárt színeiben politizáló vagy ahhoz közel álló tisztségviselőkhöz köthetők. Ez a teljes támogatási keret – 4,8 milliárd forint – 8,8%-át vitte el, a legmagasabb odaítélt összeg 7 millió forint volt.

A támogatott alapítványok 16 százaléka sporthoz, főként a focihoz köthető, 5 százaléka hagyományőrző, 2 százaléka horgászegyesület, 4 százaléka pedig vadászattal foglalkozik. A nyertes alapítványok többsége önkéntes tűzoltó egyesület, falufejlesztő közalapítvány vagy alapítvány, illetve helyi polgárőrség. Szociális tevékenységgel foglalkozó alapítvány kevés van a nyertesek között. Ezek többsége roma integrációval foglalkozik, és egy jó része a Fideszhez közel álló, Farkas Flórián által vezetett Lungo Dromhoz köthető.

Néhány példa: 7 millió forint jutott Simon Miklós fideszes országgyűlési képviselő egyesületének, a Nyírbogát Hoportyó Vadásztársaságának. De nyert a felesége egyesülete is, az Egy Jobb Életért szervezet szintén 7 millió forintot. (Simonné Rizsák Ildikó Nyírbogát polgármestere.) Egy és kétmillió forint közötti summák kerültek Ovádi Péter szervezete, Tilki Attila alapítványa, valamint Vitályos Eszter egyesületéhez.

2 milliót utaltak a Stumpf István korábbi miniszter, majd alkotmánybíró nevével ellátott Tokaji Borlovagrend számlájára. 7 millió forintos támogatást kapott a Tardi Tamás Ákos által vezetett egyesület, Tardi amúgy a Fidelitas országos választmányának volt az alelnöke. Ugyanúgy 7 millió forint járt a pándi polgármester sportlövész-egyesületének is.

Érdekes lehet Kovács Sándor támogatása is. A fideszes képviselő évekig elnöke volt a Jót s Jól a Szatmári Kistérségben Egyesületnek, amely 2 millió forintot kapott tavaly, 2020-ban pedig 6 milliót. Az ő esetét a Népszava azért emelte ki, mert Kováccsal szemben 2020-ban nyomán nyomozást rendelt el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság. A vád szerint Kovács egyik barátja, feleségének egykori üzlettársa közel 1 milliárd forint értékben nyert különböző tendereket a Nyírségben, a politikus választókörzetéhez tartozó településeken. 2020-ban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is nyomozást indított Kovács ellen, mert 60 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatásból vendégház, turisztikai bemutatóház és csónakszállás épült a képviselő családi birtokán. A nyomozást a NAV végül megszüntette.

About the author:

Leave a comment

Back to Top