Civilek és önkormányzatok tiltakoznak a döntés miatt

Civilek és önkormányzatok tiltakoznak a döntés miatt

Nincs hozzászólás a(z) Civilek és önkormányzatok tiltakoznak a döntés miatt bejegyzéshez

Botrányos eredményhirdetés a Társadalmi Megújulás Operatív Program pályázatainál

Kilencven civil szervezet és önkormányzat nyílt levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy vizsgálja felül a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) egyik egészségnevelési célra kiírt pályázatának a folyamatát, mivel a keretből egyetlen szabályosan pályázó önkormányzat vagy civil szervezet sem kapott támogatást. A szervezetek bírálják, hogy a döntéssel párhuzamosan a vállalkozások számára – ugyanerre a célra biztosított – keretösszeget közel háromszorosára emelte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) tájékoztatása szerint a szervezetek azt kifogásolják, hogy a TÁMOP kistelepüléseknek szóló egészségnevelési pályázatán (6.1.2-11/1) kizárólag olyan önkormányzati és civil projektek nyertek el támogatást, amelyek nem a kiírásnak megfelelő módon adták be pályázatukat.

Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke elmondta, hogy a tavaly nyári pályázatra a civilek és önkormányzatok által beadott projektek közül 1810 felelt meg az értékelésen, de ezek közül csak 83-at támogatott a bíráló Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), a többieket forráshiány miatt tartaléklistára helyezte. A 83 említett pályázat gyorspostán érkezett, amely feladási módot a pályázati kiírás nem engedélyezi. Az ügyvezető szerint a helyzet azért is visszás, mert bár az NFÜ sajtóközleményében beismerte, hogy szabálytalanul járt el (1), nem vizsgálja felül a döntéseket, arra hivatkozva, hogy „pályázóbarát módon” cselekedett.

Kiss József, a miskolci Holocén Egyesület elnöke szerint a kialakult helyzet azért sem fogadható el, mert az említett pályázati kiírásra a vállalkozások által benyújtott összes, értékelésen megfelelt pályázatot (616 projekt) támogatta az NFÜ. Ehhez a vállalkozások számára rendelkezésre álló keretet közel háromszorosára emelték. Az elnök szerint érthetetlen és elfogadhatatlan a kistelepülések és civil szervezetek diszkriminációja, miközben még a keret is növelhető.
A levelet aláíró szervezetek kérik a kormányfőt, hogy vizsgálja ki a jogtalanságot, illetve a pályázati keret megemelésével juttassa a szabályosan pályázó civileket és önkormányzatokat forrásokhoz. A szervezetek egyben csatlakoztak a Goodwill Consulting hasonló tárgyú tiltakozásához is (2).

– Magyar Természetvédők Szövetsége és nyolcvankilenc szervezet –

About the author:

Leave a comment

Back to Top